Jualan runcit Macau 1Q hampir separuh: kerajaan
Uncategorized

Jualan runcit Macau 1Q hampir separuh: kerajaan

Jumlah nilai jualan runcit suku pertama di Macau merosot 45.1 peratus tahun ke Pengeluaran SDY tahun kepada MOP11.24 bilion (AS$1.41 bilion), kata Perkhidmatan Perangkaan dan Banci bandar itu dalam satu pengumuman Isnin.

Dinilai suku ke suku, penurunan dalam jualan turun 45.8 peratus, “dijejaskan oleh wabak itu,” kata badan itu. Itu merujuk kepada pengaruh yang ditimbulkan ke atas pelancongan oleh pandemik coronavirus novel, dan penyakit Covid-19 yang berkaitan dengannya.

Selepas menghapuskan kesan perubahan harga, volum jualan runcit turun sebanyak 45.5 peratus suku ke suku dan turun 44.8 peratus daripada tempoh tahun sebelumnya. Antara aktiviti runcit utama, jualan jam tangan, jam dan Keluaran SDY barang kemas, gedung serbaneka, pakaian dewasa dan barangan kulit yang didaftarkan menurun tahun ke tahun, manakala jumlah jualan di pasar raya meningkat.

Biro itu juga berkata kebanyakan peruncit meramalkan penurunan dalam jualan pada suku kedua tahun ini. Kira-kira 80.5 peratus daripada responden menjangkakan penurunan dalam jualan, manakala hanya 6.2 peratus berkata jualan dijangka meningkat dalam tempoh tiga bulan hingga 30 Jun. Hanya melebihi 68 peratus daripada responden berkata mereka menjangkakan harga runcit akan stabil dalam tempoh tersebut.

Beberapa kedai telah ditutup atau telah menyesuaikan waktu perniagaan masing-masing sebagai sebahagian daripada usaha untuk membendung penularan Data SDY wabak Covid-19. Jualan runcit juga telah terjejas secara negatif oleh penurunan 68.9 peratus dalam ketibaan pelawat – kepada lebih 3.2 juta – dalam tempoh tersebut.

Data rasmi menunjukkan bahawa jumlah perbelanjaan suku pertama oleh pelancong di Macau, tidak termasuk perbelanjaan perjudian, merosot 70.4 peratus tahun ke tahun kepada MOP5.01 bilion.